Episode 5
Varan Pathmanathan om at bygge en visionær virksomhed på et stærkt purpose
Hvis du kender Varan eller følger ham på LinkedIn er du ikke i tvivl om at han har gang i noget vigtigt. Han er på en mission for at gøre verden et bedre sted.
Han kunne have valgt at bygge sin virksomhed, MakeImpact, på traditionel vis og med et større fokus på finansielle resultater. Men nej, intet slår Purpose. Og det skinner igennem i hele virksomheden, med alt hvad de gør.
Podcast værten
Kulturen er virksomheders sande konkurrencefordel. Produkter kan kopieres. Priser kan sænkes. Services kan forbedres. Men kulturen og måden man arbejder på kan ikke. Det er her organisationernes sande kapacitet kommer til udtryk! Og det er præcis derfor fremtiden er People First
Morten Dalum
Vores samtale
Morten: [00:00:30] Varan, velkommen til podcasten. Jeg har set frem til at byde dig velkommen og have en snak omkring det her med Purpose, og hvordan det er, at man endelig kan bygge organisationer og virksomheder op omkring det. Så inden vi skal dykke ned i det tema. Prøv lige at fortælle ganske kort omkring dig selv, og hvad det er du laver.
Varan: [00:00:48] Jeg hedder Varan og er 35. Født og opvokset i Aarhus. Læst i Aalborg og bor nu i København de sidste ti år. Jeg er stifter og direktør af MakeImpact, en investeringscommunity, et fælleskab trading platform, som hjælper folk i gang med at investere bæredygtigt. Folk som ikke har investeret før – hjælpe dem i gang. Blive del af et fællesskab og investere simpelt og enkelt og forhåbentlig gøre en forskel i verden ved at investere i nogle virksomheder, der faktisk er med på den samme Purpose rejse med at gøre en forskel.
Morten: [00:01:22] Fedt. Hvor lang tid har I været i gang med det?
Varan: [00:01:24] Vi har været i gang i snart tre et halvt år. Jeg fik ideen på Folkemødet i 2018, da jeg kunne se at Verdensmålene de spirede – der sker et eller andet her. Og med ti års investeringsbank erfaring uden selv at have investeret, og jeg havde lige fået barn nummer to. Var jeg sådan lidt – vi skal investere i det her virtuelt kørekort, min kone og jeg og mine unger, så hvad skal vi investere i? At lade os investere i noget, der gør en forskel indenfor sundhedsvæsenet. Jeg er sådan tech og bank. Så hvordan gjorde vi det? Og der var faktisk ikke på det tidspunkt en eller anden løsning til at sige mine værdier matchet op imod børsnoterede virksomheder, og hvad de gør, som man egentlig kunne matche dér og investerer på den baggrund, som man tror på den bæredygtige rejse. Så det var det, der gjorde, at MakeImpact fik sit navn og sit brand. Og det blev starten på den her fællesskabsrejse. Og så kvittede jeg mit velbetalte consulting job på det tidspunkt gik fra fuldtid til deltid, deltids iværksætter og så begyndte at arbejde videre med – hvordan kan vi bygge virksomheder op samtidig med man sørger for, at man stadig tjener penge derhjemme, så man kan betale regningerne? Jeg var i en alder af 31. Jeg havde kun levet på en SU og ingen kærester og ingen børn. Jeg havde nemlig hele pakken med sommerhus, AUDI, lejlighed ved søerne. Så det kan du bare ikke. Og når man ikke kan det, så bliver man skubbet ud til – hvad gør man så? For man kan ikke lade sin drøm, og sin passion og det Purpose, der ligger i det – du er nødt til at gøre et eller andet ved det. Min kone og jeg vi havde en masse snak omkring, men hvad gør vi med økonomien? Hvordan vender man om på det? Og det vidste vi ikke. Det er jo en rejse man igennem. Så det var det, der startede rejsen der. Og så har vi jo lært sindssygt meget her de sidste 3,5 år.
Morten: [00:03:15] Jamen, jeg kender det også fra mig selv og af den startup, som vi havde gang i. Og det er i den forbindelse, hvor vi har mødt hinanden et par gange. Så vi har været connected, og jeg har jo kunnet følge med i det arbejde, du har gjort på MakeImpact. Da jeg startede podcasten her, så tænkte jeg, jeg bliver nødt til at række ud til dig for at høre omkring det her med, hvordan skaber man en Purpose-drevet organisation? Og det her med Purpose er jo noget, der er rigtig stærk og nødvendig, hvis man skal bygge en menneske først organisation, hvis man skal kunne tiltrække de rigtige folk. Så kan du ikke sætte lidt ord det Purpose, som I har ved MakeImpact og prøve at rulle det ud for os?
Varan: [00:03:54] Jo nu bliver det sådan lidt international English, altså vores Purpose, der er encourage, guide and mobilize everyone to sustainable change through their investments. Så det vi gerne vil, det er selvfølgelig motivere og gøre folk i stand til at komme på den her investeringsrejse. Men det er egentlig med afsæt i den sustainable change og bæredygtigheds- og adfærdsændring. Adfærdsændring er ikke bare noget, man lige gør. Du ved, når man har haft de der stop rygning kampagner. Bæredygtighed er også noget, som tager tid. Du skal først forstå domænet. Vores Purpose i MakeImpact det er at få folk med til at sige; jeg har altid tænkt på, at jeg egentlig gerne vil investere, men jeg er aldrig kommet i gang, fordi det er mange penge, og det er gambling og al den stigmatisering der er rundt om investering. Så kan man se den unge generation – specielt den unge generation fokuserer rigtig meget på bæredygtighed, og det fylder mere og mere. Det vil sige, vi cykler på arbejde, vi køber genbrug, vi spiser vegansk en gang om ugen. Så det der med at investere bæredygtigt er ikke noget, man direkte ser som lig med investeringer. Det forstår man ikke. Og vores Purpose er at skabe en adfærdsændring på den rolle, hvor vi kan få pengene ud at arbejde alle mulige steder i virksomhederne. Der hvor de gør en forskel for verdenssamfundet både nationalt, internationalt og lokalt. Jamen så skal vi have folk med på den rejse. Det er vores Purpose i MakeImpact. Det er at hjælpe dem som individer, som aldrig har gjort det her før, at få viden. Og så kan det være, at de en dag, begynder at investere. Det kan godt være de ikke gør det. Men så har de fået viden. Så den måde vi måler Purpose på, er at transformere mennesket, brugeren fra ét sted til et andet sted. Om de tjener penge, om de kommer til at investere – det er faktisk sekundært i det her! Det vil være mega fedt hvis de når det. Men det kan være der nogle, der bare stopper, ved bare få viden om investeringer.
Morten: [00:05:51] Er jeres Purpose så lidt tosidet? Noget med en uddannelse og noget med at gøre mennesker i stand til? Eller er det bæredygtigheden, som ultimativt ligger og lurer for jer? Hvad er det, der er vigtigst i det Purpose som I har skabt?
Varan: [00:06:05] For os handler det om at vi gerne vil skabe den her bevægelse. Den bevægelse handler om, at vi skal tage os mere sammen. Forstå mig ret. At vi skal bruge den viden, der ligger tilgængelig derude. Vi skal give – MakeImpact skal offer – denne viden til samfundet, som så skal adapte den her viden, og så gør en forskel med den viden, de nu har. Så det vil sige vi ser, at hvis man kigger på de udfordringer 2030 målene og de mange muligheder, man kan gøre en forskel på. Den kapital, vi har i dag kan virkelig flytte bjerge! Hvis vi altså ved, hvor vi skal smide dem hen og i de rigtige virksomheder. Det vil sige, det er vores ultimative goal, der siger, at hvis vi kan få en stor portion individer til at få den viden, så kan den viden, akkumuleret, gøre, at økonomien bliver smidt over i noget, som faktisk gør en forskel. Så det kan godt være det tosidet, altså den der med, at vi et stort ansvar og sørge for, at de mennesker, der kommer på den rejse, skal vide omkring investeringer og risikofaktorer. Det er en del af det. Men den anden del er faktisk, at de får kapitaliseret, at de får smidt penge ind i de rigtige rækker, end at man bare investerer i en fond, som siger er grøn, men egentlig ikke er. Og der er masser af greenwashing i dag. Men det er den rejse vi går efter. Vi går ikke om bygger efter den billigste tradingplatform. Vi går ikke efter at bruge bæredygtighed som et brand. Nej, vi selekterer de virksomheder, der er værd at kigge efter og sørger for, at den unge nye investorer, som aldrig investerede før, ikke kommer til at gå galt i byen. Og trust me, hvis man kigger på bankerne og alt den historik der har været. Så er det altså ikke det, der har været casen. Altså bæredygtighed har jo ikke fyldt, det er noget de gør nu, fordi nu begynder de at lytte til kunderne. Lidt, altså, men ikke engang nok. Men det er ikke det, der har været businesscasen hos bankerne, når de har opfundet en investeringsløsning.
Morten: [00:07:56] Præcis
Varan: [00:07:57] Ordentlig, kan man sige,
Morten: [00:07:59] Det lyder til at være meget stærkt Purpose. Det lyder til at være meget velformuleret og også noget, som I har arbejdet meget grundigt med at få defineret. Der har garanteret også været nogle iterationer undervejs i forhold til, hvordan man skal navigere. Det kender jeg i hvert fald fra min egen forretning. Så hvad betyder det så at have et stærkt Purpose? Hvad er konsekvensen for MakeImpact at I har stærkt Purpose, fordi I kunne lige så godt være en tradingplatform og positionerede jer på den måde? Så hvad er den største forskel det har gjort for jer?
Varan: [00:08:32] Det er jo helt klart noget, som har været undervejs hele vejen igennem. Vi har et manifest, vi lancerede sidste år. Og hvad er et manifest? Og hvorfor har du et manifest? Det er jo sådan tit Fashion Brands har et manifest. Det at have et manifest, er noget du hver dag – og det står også inkorporeret på vores dør – hver dag du kommer ind i en organisation og læser det. Jamen, det er derfor, vi er. Vi er her for at gøre en forskel. Vi kan se, at der har været nogle i samfundet, der ikke har været vant til at blive tilgodeset på den rigtige måde. Vi er nødt til at sikre, at den her generation får den viden, der skal til for at gøre en forskel. Det havde vi ikke fra starten af. Helt klart ikke fra starten, men det er jo noget, som man kan mærke, når man er CEO og founder. Jeg havde alle muligheder i banksektoren til at få den viden omkring, hvad jeg skulle investere i. Jeg spurgte de her tradere på flooret i bankerne. Hvad skal jeg investere i, hvis vi skal spare penge op til mine døtres kørekort eller virtuelle kørekort? Jeg tror på selvkørende biler når de fylder 18 – nu er de 6 og 4. Du skal investere i bitcoin og blockchain , og det her teknologi. Det er jo ikke bæredygtigt i fremtiden. Vi skal tænke længere hen. Hvor er den grønne agenda? Det vil du ikke – det er risikofyldt, og du ved ikke, om det bliver til noget. Det var den, jeg fik feedback tilbage. Men det, der er vigtigt for os, det er også at holde fast i; hvorfor er det, at vi gør det her? Nu havde vi en ny start med en masse nye unge mennesker i forgårs. Vi er ikke kun til for at lave en tradingplatform, men vi skal bygge et fællesskab, og vi skal bygge en vidensplatform, der gør, at de her mennesker kan komme på den rejse her. Og når man har det Purpose; Vi kunne sagtens gøre xyz ligesom alle andre, og der er også mange, der har sammenlignet os med alle de andre. Fordi vi er vant til at sige; så bygger du en tradingplatform, og så tjener du en masse fees, og så gør du det. Ej, det ville vi faktisk ikke. Vi vil gerne faktisk gå derned, hvor vi sikrer, at brugerens rejse er det vigtigste for os. Det er selvfølgelig en historie derskal fortælles hele tiden og sige hvad er det faktisk vi gerne vil. Og der er rigtig, rigtig mange udfordringer stadigvæk i den sektor, fordi når du investerer i en virksomhed, så ved du ikke, om CEO’en ændrer strategi i morgen og så gør noget helt andet. Det ved du ikke. Så vi kan ikke være dem, der fortæller xyz kunder eller bruger omkring, om den er virksomheder er bæredygtig eller ej. Vi vil gerne give viden til kunden. Og så kan han hun ud fra sine værdier selv vurdere, om han synes, at den her virksomhed er bæredygtig. Selvfølgelig skal vi nok give en masse data dertil. Det vil sige, at vi giver power back to the people. Altså det der med børsnoteringer og virksomheder du kan investere i – going public i gamle dage, public listed company – det var jo faktisk at vi som individer kan træffe beslutninger om, hvor vi skulle investere henne. Udfordringen er bare, at der kommer så mange banker, der skal rådgive og lege eksperter. Og det kan vi jo bare se i dag. Der er selvfølgelig nogle dygtige derude. Men hvad formål har de? Det formål de nogle gange har det er at rådgive, så de kan tjene en masse penge selv og så forhåbentlig også tjene nogle penge for banken og for kunderne. Hvor vores tanke er sige; Vi vil gerne give viden. Vi vil også gerne udstille data, så kunden selv kan træffe sine beslutninger. Og ja, så er det high risk, high gain. Og sådan er det her marked. Men tanken er egentlig at gå fra en, der aldrig har investeret før til at komme i gang med at investere. Og bare den rejse – denne behavioral change – er så kolossal og der er så mange mennesker, som ikke gør det i dag. Det er en ud af ti eller to ud af ti, der investerer i dag. Lidt flere efter Corona-året, men investerer de på den rigtige viden. Investerer de egentlig, fordi de synes, det er sjovt. Hvor er de henne i det her regi? Det er jo det, vi skal være sikre på og hjælpe med. Når du går ud og fortæller den historie – både til unge mennesker, som egentlig har bæresygtighed sprøjtende ud af dem – ja, med modermælken et eller andet sted. Det er jo unge mennesker, Greta Generation og lidt ældre; de vil sige selvfølgelig skal en virksomhed arbejde for at være bæredygtig og der skal være et Purpose, som er klokkeklart. Det vil sige, at man skal sidde og mumle – det her er mit Purpose, og så har vi den her business case. Det skal være der, og det bruger jeg rigtig, rigtig meget tid på snakke om. Både eksternt, hvor jeg nu kommer rundt. Men så også bare med de mennesker, der kommer tæt på en. For når vi har en stilling på the Hub, som er Danske Bank startup univers. Vi har fået over 1.500 ansøgninger de sidste tre et halvt år til alle stillinger, som egentlig ikke har været lønnet
Morten: [00:12:53] Prøv lige at stoppe. Hvor meget sagde du, at I havde fået?
Varan: [00:12:57] 1.500 ansøgninger
Morten: [00:13:00] Ja, på et job, som heller ikke er lønnet
Varan: [00:13:04] Nej, der er ingen af dem, der har været lønnet.
Morten: [00:13:06] Jeg tror, at alle virksomheder i Danmark ville være interesserede i at kunne få 1.500 ansøgninger fra kvalificerede medarbejdere. Lige nu er der jo behov for medarbejdere, så det gør med et stærkt Purpose – hvad er det, der sker her Varan?
Varan: [00:13:21] Vi er transparente. Det er også at vi er jyde – og det er du også selv – så vi gider ikke at pakke det ind i alt muligt andet. Vi er sindssygt dygtige til også at visualisere, hvordan verden ser ud hos os i MakeImpact. Det vil sige, når du har billeder fra kontoret – folk kommer ind og siger; Gud, det er jo ligesom jeg har set før. Så de ser billederne. Vi er internationale. Vi har over 19 forskellige nationaliteter. Det gør også, at vi har mange danskere, som ikke er danskere, som kommer til det internationale. Jeg kan faktisk arbejde i en lille virksomhed i et par måneder eller to, eller hvad det nu er. Faktisk få den viden i en international startup på en eller anden måde. Deres Purpose gør en forskel. Og hvis de kan bruge deres kompetence til at bidrage til de opgaver, der ligger i organisationen til faktisk at opnå et større Purpose, så ser de det som en win win. Økonomi, specielt for en ung generation er ikke det, der betyder meget længere. Simon Sinek why og alt det andet, vi nu har hørt derude, og som vi har hørt fra ældre rådgivere derude, der sidder og fortæller omkring Purpose og hvad vi skal gøre. They didn’t live it. Jeg har været en del af det her, og den unge generation arbejder med det hver dag. Vi kan godt have en masse der går ud og rådgiver omkring det. Men det vil sige, vi kan teste ting af. Jeg tester masser af spændende ting af intern i organisationen for at se, hvad der sker, og det er det, at du kan få mulighed for at være en del af denne her rejse og være med til at påvirke det. Det synes jeg er fedt. Et eksempel er, at nu har vi lanceret en kampagne her i går, som hedder Help a Syrian School. Vi relancere vores app med en masse features om et par måneder. Og hvordan skal vi lave en waiting list på det og se, om vi skal have nogle subscribers på. Rigtig startups tænker vi skal have masser af growth, og det er det, vi gør, og vi skal bare købe en masse brugere. Med at købe brugere mener jeg, at du går på Facebook og Instagram og så betaler du en masse penge for at få folk til at signe op. Og du kan hurtigt bruge hundredetusinde kroner på det. Det er der rigtig, rigtig mange, der gør dem, som har 100.000 kroner. Så hvad hvis vi gjorde noget andet? Hvad så, hvis vi faktisk brugte de penge til at gøre en forskel. Og så fik andre til at signe op, fordi de gerne ville støtte op omkring det projekt, vi egentlig går ud og gør. Så vi lancerede “We decided to spend our marketing budget on building a school in Syria for Syrian kids” med noget der hedder 5 skoler. Det lancerede vi igår og vi kan se, at vi allerede har 2.000 subscribers på det. Vi håber, at vi rammer 10.000
Morten: [00:15:58] Jeg var nummer 2.268 her til formiddag, så det er der du er nu.
Varan: [00:16:03] Sådan og vi lancerede i går ikke. Men det handler bare om at få kommunikeret ud; hvad er det man gør, og no bull shit og ikke pakke det ind i for meget. Det er det, vi har gjort. Og det har det jo faktisk en ide, der kom med nogle af de internets, vi har med her i i november og december måned, da vi lavede den her strategi. Så sagde de; Varan – er du klar på det? Lad os finde ud af, om vi kan gøre det og siden uddannelse betyder rigtig meget for os. Så hvis vi bygger en skole for syriske flygtninge eller børn, som sidder i flygtningelejre, så har vi gjort en forskel. Samtidig er vi i gang med at bygge noget andet, og ja, vi har ikke pengene til det. Det har vi fundet, vi har fundet dem i en ledelsen, så vi skal bruge de her penge. Og der var ingen. Der var ingen spørgsmål til det, da vi sagde det. Og det er det, vi gør. Og det er nogle af de ting, der driver at man stick to the Purpose hele vejen igennem. Og når jeg har en masse ansøgere som vi kigger igennem allesammen. Så kigger jeg meget på de dér 20 linjer, der bliver skrevet. Hvad er det egentlig de skriver? Jeg er blevet solgt ind i det her Purpose. Det passer rigtig, rigtig godt til mine værdier. Så kigger jeg på deres CV. Jeg forventer, at dem, der søger, har et okay CV i forhold til det. Og det er første prioritet. Så når vi har den første samtale med dem, snakker vi omkring deres kompetencer. Jeg kan godt se, at de passer lige ind her. Bum, bum. Det vil jo ikke være noget problem. Nu har du hørt om MakeImpact. Det er sådan det kommer til at fungere. Nu har du bolden, kære intern. Du vender tilbage til mig, om du er interesseret i at deltage i det her, eller du ikke er. Så det er dem, der får opgaven at finde ud af, om de vil det her. Det er ikke mig, der definerer, om jeg gerne vil ha dem eller ej. Det gør også, når vi screener dem, så har vi allerede valgt en beslutning omkring, at vi gerne vil have mig med ombord. Så tænker de – skal jeg vælge? Så fortæller vi at det her projekt ser ud, som det er. Lige nu er der ikke penge til at ansætte eller noget. Men der er råd til, at du lærer en masse hos os. Du lærer så sindssygt meget hos os, og det skal du være klar til. Det her hedder altså ikke 8 til 22 stillinger eller sådan nogle ting. Jeg har arbejdet nok og rigtig, rigtig meget i banksektoren, så jeg ved godt at man skal passe på. Specielt den unge generation og at de ikke dør af stress, og det har jeg selv selv været tæt på. Så det hedder 8 til 16, og that’s it – sådan er det. Og der er ikke noget, som er for fin til at smide skraldet ud eller lave kaffe eller noget som helst. Vi er en familie. Vi bruger rigtig, rigtig meget familiebegrebet i MakeImpact. Specielt også når du har internationale – we are a family and we need to help each other out. Det er det der er vigtigt også at drive. Så det husker jeg i hvert fald meget på. Det skal vi bruge som en driver.
Morten: [00:18:39] Det er mega fedt at sidde med andre passionerede mennesker, og det er jo tydeligt, at du virkelig brænder for det her. Og jeg stillede jo spørgsmålet; Hvad er konsekvensen af at have et Purpose, og det, du egentlig fortæller er jo både, at det handler jo om at skabe et community. Men det i første omgang, så handler det jo om at skabe et community for medarbejdere selv. At du kan tiltrække nogle mennesker, som du ikke nødvendigvis vil kunne tiltrække, hvis du ikke havde et Purpose. Men at du bruger det samme Purpose til egentlig også at skabe et marked, fordi det er jo det, du bruger til egentlig også at fortælle din historie. Nu er det her med den syriske skole, det skal vi lige høre mere ind til inden vi stopper, men det handler jo om at bygge det her community og få folk samlet omkring én eller anden bestemt mission. Og der findes jo fantastiske eksempler i verden på folk, der gør det samme. Tony’s Chocolony som et eksempel på det. De er sat i verden for at udrydde slaveriet indenfor inden for chokoladeproduktionen. Vi burde jo i stedet for at købe en Mars eller en Snickers..
Varan: [00:19:43] …og den smager godt…
Morten: [00:19:47] …ja lad os gøre lidt reklame for det…
Varan: [00:19:48] …specielt når det blev et tilbud!
Morten: [00:19:52] Men det er jo fedt, at man oplever de der ting. Det er det her der fremtiden. Kunne det overhovedet lade sig gøre at bygge MakeImpact op uden at have et stærkt Purpose?
Varan: [00:20:04] Det kunne det sagtens, hvis man byggede forretningsmodellen op, så man tjener en masse penge på brugere, og man glemte lidt brugeren i rejsen, og hvis man fjernede alle de ting, som er de vigtige elementer i MakeImpact. Så kan du sagtens gør det. Jeg har også set masser af eksempler der er kommet ud meget, meget hurtigere. De har fået en masse funding. Altså vi har fået en funding fra Innovationsfonden på 350.000 kroner de sidste tre et halvt år. Når du har så stort et stærkt Purpose som ligner lidt en NGO. Når man bygger noget op på den måde, så skræmmer det masser af hard core blå investorer væk. De røde investorer er ved at komme frem – altså hjerteinvestorerne som faktisk forstår det. Hjerteinvestorerne, som måske har tjent deres penge og leder efter et eller andet Purpose projekt. Og så kan de bruge det her. Udfordringen er, at når man arbejder med så stort et Purpose, og det fylder så meget i sin organisation også for mig som CEO. Så det med, at man ikke tjener nok penge til at den laver et hockeystick som alle gerne vil. Fordi man ikke er så bold på den mission så kommer det til at tage længere tid at lande de rigtige investorer med det rigtige hjerte. Og det skal du som CEO og Founder være klar på. Det har jeg ikke været klar på. Jeg har ikke fattet, for jeg har bare tænkt; Det her er jo en no brainer. Lad os nu bare komme i gang og få eksekveret og gøre de ting. Selvom man har ti års erfaring i investeringsbanken, og jeg var ret vellidt i det – håber jeg stadig jeg er. Så folk vidste godt, hvad det var jeg kunne og hvad jeg gjorde, og hvordan jeg eksekverede. Og jeg havde en eller anden dum naiv – som man nogle gange er i sådan et startup univers – det skal nok gå. Det var også det jeg fortalte min kone. Det går nok skat. Folk vil gerne have din tid. De vil gerne have din tid og din ekspertise, men de vil have det til deres formål, og det der med at overtale dem til dit eget formål er altid rigtig svært, fordi vi slet ikke kan skabe lige så meget business. Der skal du holde fast i dig selv og sige? Hvorfor gør du det her? Er det for at blive en unicorn business? Nej. Er det for at få en masse mennesker på en rejse, som de ikke ellers ville få? Ja. Er det for at gøre en forskel i verden? Ja. Er det for at gøre en forskel for de mennesker, der er på den periode? Jeg sad lige og eksporterede min Slackkanal – det er det kommunikationsværktøj vi har brugt siden vi startede. Jeg tror, jeg niver mig selv i armen, da jeg finder ud af, at vi havde haft 133 mennesker om bord det sidste tre et halvt år i MakeImpact i en 3-4 måneder ad gangen. Så det er jo rigtig mange nye mennesker og folk siger – nu kommer der jo viden ud og viden ind. Hvis du bygger den rigtige model for handover og en playbook. Så ligesom Obama i sin valgkampagne lavede Playbooks. Og Playbook er egentlig dynamiske opskriftsbøger for forskellige slags områder i virksomheden. Der er en Playbook ansvarlig i den periode, som sørger for al den viden bliver lagt ind, så den næste får den, og så de faktisk kørende. Så den måde, vi har bygget op på, er, at når der er en, der starter om mandagen, så torsdagen, så er de klar til at køre selv. Når du bygger sådan en Playbook op og bygger en struktur op omkring det, så er det ingen problem at få en masse dygtige folk på. Så får du skabt den model. Det er der folk spørger – hvordan kan du gøre det her uden at det tager så lang tid at fortælle. Men du skal jo ikke fortælle dem alt. Du skal fortælle om det, de har brug for lige nu, og så få dem hurtigt igang med at eksekvere, så de kan lave noget. For lang tid, indkøring og for lang outro. Det duer bare ikke i den her organisation. Så det skal man huske i det med at bygge en fællesskabs – Purpose drevet virksomhed op.
Morten: [00:24:29] Det er også et godt råd her. Er der andre ulemper, der er ved at drive en Purpose-drevet organisation? Er der nogle andre ting, du er stødt på?
Varan: [00:24:38] Ja – man kan sige flad ledelse og alt det som selvfølgelig er en no brainer for en virksomhed som min og så ung som den er. Kør et fladt hierarki – kør selvledelse. Jeg har erfaret, at vi har selvfølgelig med unge mennesker at gøre. Og den unge generation er jeg lidt bekymret for på nogle områder, fordi de er blevet curlet rigtig, rigtig meget nogle af dem. Og det gør, at de forventer, at man fortæller dem alt. Det vil sige, det der med at give dem selv ansvaret, det har de ikke forventet i så ung en alder at få mulighed for. For man kigger også på en større corporate verden som ikke gør det. Der skal du arbejde i lang tid, før du får den mulighed. Men når vi breaker-down-those-barriers og siger; hør her – du har ansvaret. Så kan der også falde nogen mellem stolene. Og det skal man være klar til at samle op. Jeg er meget, meget fokuseret på det. Jeg forstod det ikke lige i starten, men det fandt jeg så ud af, og det skal du bruge tid på som founder. Vi skal sikre, at de ikke brænder ud, fordi de ikke selv mener, de leverer til den standard, vi andre forventer. Det er der hvor du skal sikre at det er godt nok det de leverer. Og som jeg siger nogle gange; hvis du ikke var her, så bliver der ikke lavet noget som helst her. Så det du laver, det gør en forskel herinde. Og det skal vi huske at embraise. Så det er en af de ting, jeg tænker, som er ulemperne. Så er der en anden ulempe, der hedder, at når du har en strategi og et Purpose, så vil folk også gerne bidrage til det Purpose. Der er dog noget med erfaring i forhold til den del, hvor man siger – lige nu skal vi løse det her, og vi har så mange fede ideer, og det kender du godt i startup. Vi skal fokusere på det her. Hvis vi ikke lykkes med det her, så lukker hele virksomheden ned. Som jeg siger nu til mine folk; første juli der kan den her virksomhed lukke ned, hvis vi ikke når de mål. Det er jeg helt okay med – for jer lyder det måske ret vildt – I er der ikke engang første juli. Men det er sådan virksomheden egentlig er. Så hjælp mig, hjælp os, hjælp MakeImpact med at få virksomheden til at blive ved med at være en virksomhed ved at nå de mål vi når. Hvis vi ikke når dem, så kan det være vi finder en løsning for at komme udenom. Hvis vi gør, så bliver det meget, meget spændende. Men der er jeg helt vildt transparent. Jeg holder ikke noget inde. Jeg fortæller alt omkring, hvad er vores burn-rate – altså det, det koster at køre den her virksomhed om måneden. Hvad bliver der brugt på husleje? Hvad bliver der brugt på at fylde et Nemlig køleskab op? Hvad bliver der brugt på kaffe? Hvad bliver der brugt på software. Så alle ved, hvad burn-rate er på den her virksomhed, og hvem der betaler ud af det. Når man er åben omkring det og siger at verden ser sådan ud og økonomien ser sådan ud. Sådan her tjener jeg penge, jeg er selv meget åben omkring hvordan jeg får det til at fungere. Det håber jeg giver noget inspiration til de her unge mennesker, der så siger; okay, han giver mig the cheat-sheet for det hele. Og det gør jeg rigtig meget af. Fordi når de unge mennesker skal ud i det corporate liv eller hvor de nu skal hen. Så håber jeg, at den viden jeg har haft i ti år og at de erfarne folk har hos os, at vi har kunnet give den viden videre til dem. Så udover at de har lært at forfine deres domæne i det Purpose, vi arbejder med, så de har fået en masse læring med. Så læring for os betyder rigtig meget for dem. Det er også en af de grunde til, at de faktisk hopper med på det her. Det bliver der slet ikke brugt tid nok til i en større organisationer. Det er så ringe at tænke på, at når man vil have interns eller unge mennesker ind, at man simpelt ikke giver dem the cheat sheet for the future. Det er en gammel tradition, man siger det kan de lære på et andet tidspunkt – det skal ikke lære hos mig. Det forstår jeg ikke – men det er måske bare mig.
Morten: [00:28:27] Det kan være, at vi skal optage en podcast en anden dag om det tema. Vi skal lige høre den skole i Syrien. Der kan man gå ind og støtte – fortæl hvordan man kan gøre det.
Varan: [00:28:38] Man skal bare gå ind på makeimpact.io. Der er et link, man klikker sig op, man signer sig op med navn og e-mail. Og så donerer man automatisk 7,50 kroner til projektet. Og lander vi de 10.000 signups inden for de næste to måneder, så bliver der bygget en skole i MakeImpacts navn, som så bliver håndteret af fem skoler, som er en NGO og som arbejder med det. Det er egentlig bare det, man kan gøre. Så får man nyheden, når vi lancerer vores app, og man kan også afmelde sig, hvis man ikke har lyst til det. Men hvis man går ind og signer sig op, så har man gjort en forskel.
Morten: [00:29:19] Super fedt. Og hvis man skal følge dig, hvor skal man så hive fat i dig?
Varan: [00:29:24] Nu er jeg så gammel at jeg er nok mest på LinkedIn. Det er nok der, hvor man kan følge mine transparente erindringer om både livet som far, som konsulent, som iværksætter og som meningsdanner i det her samfund. Jeg råber lidt højt om både bæredygtige investeringer og om det arbejdsliv, vi nu skal passe meget på. Nu arbejder jeg selv deltid og laver det iværksætteri ved siden af og kan sagtens få det til at fungere. Jeg håber jeg kan være en inspiration for andre, som går med tanken. Nu gør du jo lidt af det samme Morten.
Morten: [00:30:00] Så jeg kan i hvert fald sige, at du har været en inspiration for mig i dag. Så tusind tak fordi du har lyst til at hoppe her i studiet og bruge en halv times tid på at snakke omkring Purpose. Det har været fantastisk at høre dig fortælle om det.
Varan: [00:30:10] Selv tak. Tak Morten